Daca am compara Moldova cu o femeie, atunci aceasta ar arata ca o batrana garbovita, imbracata in zdrente, care sta la marginea civilizatiei si-si asteapta copiii acasa. Tara noastra a imbatranit prematur, la doar 22 de ani. Tinerii au parasit-o, copiii pleaca rand pe rand dupa parinti, iar batranii sunt cei care mai tin inca satele locuite. Economia e si ea la pamant.
Sunt mai bine de 20 de ani de cand matusa Maria, iese pe prispa casei si-si asteapta copiii.
A nascut 4 baieti, unul i-a murit, iar ceilalti au fost luati inca de primul val al migratiei si dusi au fost.
Matusa Maria traieste intr-un sat care incarunteste la fel de repede ca si ea. Boghenii Vechi din Ungheni. Am gasit acolo vreo 80 de case aruncate parca printre maracini, desi candva satul era mult mai mare si mai ingrijit.
Un sat in depresie. Unde arunci ochii vezi batrani ramasi singuri.
Tinerii s-au imprastiat prin lume.
Iar cei care-au mai ramas isi fac si ei bagajele.
Si la ce sa stea, cand aici timpul merge parca inapoi? Niciun transport nu leaga satul de restul lumii, iar ca sa ajungi acolo e o adevarata aventura.
De vreo cativa ani singurul magazin din sat s-a inchis, iar oamenii sunt aprovizionati de trei ori pe saptamana cu paine. Si atat.
Si scoala, candva, cea mai mare din regiune, s-a transformat in ruina.
Toti au intors spatele acestui sat.
De fapt, asta e drama intregii tari – o tara care imbatraneste inainte de vreme. Un stat este considerat batran atunci cand 7 la suta din populatie sunt pensionari. Moldova a depasit de doua ori acest prag - acum 15 la suta dintre moldoveni sunt pensionari. La sate tabloul e si mai dezolant, fiecare al cincilea locuitor avand peste 65 de ani.
Potrivit unui studiu al IDIS Viitorul, acest indice ne plaseaza pe locul 14 in lume dupa gradul de imbatranire. Iar Academia de Stiinte spune ca daca vom continua in acelasi ritm, in anul 2050, fiecare al treilea om din Moldova va avea peste 65 de ani. Astfel si economia capata riduri tot mai adanci, pentru ca, elementar, sunt tot mai putini oameni care muncesc in tara.
Acum cele mai imbatranite raioane din Moldova sunt cele din nordul tarii - Ocnita, Drochia, Rascani, Donduseni. Iar cele mai tinere sunt capitala si raioanele Ialoveni si Criuleni. Si da, state europene precum Spania, Italia ori Franta au si mai multi batrani, dar acolo unul dintre principalele motive e faptul ca speranta de viata e mult mai mare. In plus, pentru un buget atat de sarac ca al nostru un numar atat de mare de pensionari ar fi o povara prea grea.
Problema e deja grava. In domeniul invatamantului, de exemplu, unde acum fiecare al cincilea profesor e un pensionar. In consecinta, expertii vorbesc deja despre o noua, inevitabila, majorare a varstei de pensionare... Si cum sa nu spui ca sarmana Moldova arata la fel ca matusa Maria - chinuita, uitata de lume, a nimanui si care tot incearca sa-si aduca aminte cum ii cheama pe fiii sai plecati demult peste hotare.