dintre semnele prezentate
in acest articol, adresati-va
medicului pediatru sau medicului ortoped.
Este o afectiune congenitala caracterizata prin pozitia anormala a capului femural in articulatia soldului (se misca anormal sau poate chiar sa iasa din articulatie – luxatia soldului). In displazia de sold, cavitatea in care se fixeaza capul femural este prea superficiala sau mai putin adancita (in mod normal este precum o cupa adanca), iar acest lucru permite capului femurului sa alunece partial sau total in afara cavitatii.
Din nefericire, cauzele exacte ale displaziei de sold nu sunt cunoscute, deci nu poate fi prevenita. Poate fi unilaterala, in special la nivelul membrului inferior stang, sau bilaterala. Apare sporadic sau este mostenita, dar poate fi favorizata de urmatorii factori. Primul factor de risc ar fi istoricul familial pozitiv (12-13% din cazuri). In al doilea rand, displazia de sold este mai prezenta la fetite (80% din cazuri), din cauza susceptibilitatii mai mari la unul dintre hormonii materni (relaxina), care mareste elasticitatea ligamentara. In al treilea rand, printre factorii de risc se regaseste orice conditie care determina restrangerea spatiului intrauterin, limiteaza miscarile fetale (o cantitate insuficienta de lichid amniotic in raport cu stadiul de inaintare a sarcinii, greutatea mare la nastere – peste 4 kg, prima sarcina, sarcina gemelara) sau impune o pozitie nefireasca a copilului (un picior tinut mult timp intr-o pozitie incomoda, de exemplu).
In al patrulea rand, aceasta afectiune este des asociata cu torticolis („gatul stramb“ cauzat de o dezvoltare insuficienta a unuia dintre muschii situati de o parte si de alta a gatului) si metatarsus adductus (o anomalie a antepiciorului destul de frecvent intalnita, 1/10-1/15 nou-nascuti, considerata a fi tot un defect al pozitiei intrauterine care se caracterizeaza prin faptul ca marginea externa a piciorului, vazuta dinspre planta, este convexa din cauza adductiei antepiciorului si ca exista un pliu cutanat medioplantar intern). In al cincilea rand, apare cu frecventa mai mare la soldul stang, deoarece in pozitia fetala obisnuita, soldul stang este fortat inspre adductie impotriva sacrului mamei. In al saselea rand, este mai frecventa la copiii nascuti prin operatie cezariana sau in cazul prezentatiei pelvine (fatul este asezat cu picioarele, sezutul sau genunchii inainte) si la cei care sunt ingrijiti in sectiile de terapie intensiva
#DisplaziaDeSold
Присоединяйтесь к ОК, чтобы подписаться на группу и комментировать публикации.
Нет комментариев