Преподобная София, в миру Соломония, великая княгиня, была дочерью боярина Юрия Константиновича Сабурова. В 1505 году на нее пал выбор наследника престола, будущего великого князя Василия Иоанновича. Брак их не был счастливым, так как Соломония оказалась бесплодной. Чтобы иметь наследника, великий князь Василий Иоаннович решил жениться вторично (на Елене Глинской) и 25 ноября 1525 г. велел постричь Соломонию в монахини. Насильно постриженная с именем София, Соломония была сослана под стражу в Суздальский Покровский монастырь, где подвигами изгнала из сердца мирские помыслы и всецело посвятила себя Богу. Князь Курбский называет блаженную княгиню "преподобною мученицею". В рукописных святцах она именуется как "Святая праведная княгиня София инокиния, яже бысть в Покровском монастыре девиче, чудотворница". При царе Феодоре Иоанновиче ее чтили как святую. Царица Ирина Феодоровна посылала в Суздаль "на великую княгиню Соломониду, а во иноцех Софию, бархатный покров с изображением Спасителя и святых". Патриарх Иосиф писал к Суздальскому архиепископу Серапиону о пении над Софией панихид и молебнов. Преподобная София преставилась к Богу в 1542 году. В описании Суздаля ключарь Анания приводит несколько случаев чудесных исцелений при гробнице преподобной Софии.
Тропарь, глас 4:
Вы́шняго красото́ю я́вственно украша́яся, по́стническими бо труды́ подвиза́ся преподо́бная Софи́я, и бысть насле́дница Небе́сному Ца́рствию, и вни́де в Небе́сный Черто́г наслади́тися Христо́вы красоты́, Его́ же моли́ спасти́ся гра́ду Су́ждалю от пога́ных нахожде́ний и междоусо́бныя бра́ни и пода́ждь душа́м на́шим ве́лию ми́лость.
Кондак, глас 1:
Но́щи стра́стныя избе́гши, Богому́драя Софи́е преподо́бная, к Незаходи́мому же Со́лнцу, Христу́, прише́дши, умертви́ла еси́ плотско́е мудрова́ние посто́м же, воздержа́нием и моли́твами, показа́ся равна́ А́нгелом, на земли́ бо поживе́ и ду́хи нечи́стыя от челове́к отгна́ла еси́, и разли́чная исцеле́ния подава́еши, от мно́гих бед и зол избавля́еши, Софи́е преподо́бная, моли́ спасти́ся душа́м на́шим. В Неделю святых праотец
Тропарь, глас 2
Ве́рою пра́отцы оправда́л еси́,/ от язы́к те́ми предобручи́вый Це́рковь:/ хва́лятся в сла́ве святи́и,/ я́ко от се́мене их есть Плод благосла́вен,/ без се́мене Ро́ждшая Тя.// Тех моли́твами, Христе́ Бо́же, поми́луй нас.
Кондак, глас 6
Рукопи́саннаго о́браза не поче́тше,/ но Неопи́санным Существо́м защити́вшеся, треблаже́ннии,/ в по́двизе огня́ просла́вистеся,/ среде́ же пла́мене нестерпи́маго стоя́ще, Бо́га призва́сте:/ ускори́, о Ще́дрый, и потщи́ся, я́ко Ми́лостив, в по́мощь на́шу,// я́ко мо́жеши хотя́й.
Нет комментариев